Nivelul de transport

Сделай свою wap-шпаргалку =) попробуй конструктор сайтов http://www.panweb.com/


Nivelul de transport asigura servicii de transfer de date intre doua capete pentru nivelul de aplicatii TCP/IP superior acestuia. TCP/IP ofera doua tipuri de servicii de nivel transport. Serviciul utilizat de catre nivelele superioare depinde de natura comunicatiei de retea necesare serviciilor de nivel superior. Protocoalele de nivel de transport oferite de TCP/IP sunt :
Transmission Control Protocol (TCP ? Protocol de control al transmisie) este un protocol de nivel de transport orientat pe conexiune, care asigura sosirea datelor in ordinea corecta. TCP stabileste o conexiune intre emitator si receptor si utilizeaza serviciile IP pentru transmiterea si receptia datelor. TCP reface informatia receptionata dezordonat si va cere ca informatia ce nu a fost receptionata sa fie retransmisa (ex.: telefonul)
User Datagram Protocol (UDP ? Protocol de datagrame utilizator) adauga foarte putine la serviciul de transfer IP pe care se bazeaza. Datagramele sunt mici pachete de date de dimensiune fixa transmise printr-o retea. Similar IP, UDP nu garanteaza nici o ordine de sosire a datelor (transmise sub forma de datagrame) si nici faptul ca datele vor ajunge la destinatie. UDP este util in aplicatii atunci cand :
-se transmit mai multe unitati mici de date;
-viteza este mai importanta decat garantarea livrarii;
-aplicatia (si nu protocolul) asigura receptia datelor. (ex.: e-mail)