ARP, rarp

Сделай свою wap-шпаргалку =) попробуй конструктор сайтов http://www.panweb.com/


Address Resolution Protocol (ARP) ? este folosit pentru asocierea unei adrese IP cu adresa fizica. Pe o retea fizica tipica, cum ar fi LAN (Local Area Network), fiecare dispozitiv conectat este identificat cu o adresa fizica de obicei scrisa in cardul interfetei de retea (NIC) ? placa de retea (de ex. Ethernet).
Adresele fizice au jurisdictie locala si pot fi schimbate usor. De exemplu, daca placa de retea pe o masina particulara se strica adresa fizica se schimba. Adresele IP, pe de alta parte, au jurisdictie universala si nu pot fi schimbate. ARP este folosit pentru gasirea (aflarea) adresei fizice a unui nod cand este cunoscuta adresa Internet. (numai in retele locale LAN)
Cand o gazda, sau un ruter, trebuie sa gaseasca adresa fizica a altei gazde in reteaua sa, acesta furnizeaza un pachet intrebare ARP care cuprinde adresa IP si-l trimite la toate calculatoarele din retea (broadcast). Fiecare gazda din retea primeste si proceseaza pachetul ARP, dar numai calculatorul ce are respectiva adresa Internet trimite inapoi adresa sa fizica. Gazda care contine datagrama adauga adresa destinatiei in memoria cache si in antetul datagramei, apoi trimite datagrama pe drumul sau.
Exemplu : Cautam adresa fizica a nodului cu adresa 141.23.56.23. Dupa broadcast si navigare pe reteaua locala, obtinem adresa fizica A46EF45983AB.
Reverse Address Resolution Protocol (RARP) ? permite unei gazde sa afle adresa sa Internet cand cunoaste adresa fizica.
Intrebare : De ce avem nevoie de RARP? Stim doar ca adresa Internet este memorata pe hard disk-ul local?!
Raspuns : 1. S-ar putea sa nu avem hard disk!
2. Sau calculatorul este conectat prima data la retea!
3. Sau aducem un calculator nou, dar dorim sa pastram vechea placa de retea!
RARP lucreaza similar cu ARP. Gazda ce doreste obtinerea adresei Internet trimite un pachet interogativ RARP care contine adresa sa fizica catre toate calculatoarele din reteaua sa fizica. Un server al retelei recunoaste pachetul RARP si returneaza adresa Internet a gazdei.